Статии

Студентски протести в Америка 

Израел продължава да избива хора в Газа. Официалният брой на загиналите вече надхвърля 35 000 души, но при 10 000 души, обявени за безследно изчезнали, със сигурност е много по-голям. В ивицата Газа са ранени 80 000 души, а 1 900 000 души са разселени. Няма край. Изглежда, че надеждата за хората в Газа е много малка. 

Един от малкото положителни знаци сред този ужас е избухването на масови протести срещу този геноцид в университетите в Съединените щати. Нека да сме наясно от самото начало. Не смятаме, че тези протести ще спрат войната. Въпреки това смятаме, че това, че младите хора са готови да демонстрират срещу войната, само по себе си е положителен знак. Това, което студентите искат наред с прекратяване на войната, е техните университети да намалят инвестициите в Израел, особено в производството на оръжие. 

Протестите започнаха на 22 април, когато студентите в няколко големи университета по източното крайбрежие започнаха да окупират кампусите си. Той се разпространи като горски пожар в цялата университетска система, като протестът се състоя в над 140 кампуса в цялата страна в 45 от 50-те американски щата. Съобщава се, че 8% от студентите в цялата страна са се включили в протестите.  Те започнаха да се разпространяват и в международен план, като избухнаха и в университетските кампуси в над 30 държави. Дори тук, в България, имаше протест, макар и в Американския университет в Благоевград, в който участваха много малко хора. 

Полицаите се нахвърлиха силно върху протестиращите. Малко под 3000 протестиращи са били арестувани. Имало е и нападения срещу студентски лагери от страна на поддръжници на държавата Израел. Със сигурност това са най-мащабните студентски протести срещу войната от епохата на Виетнам насам и те доведоха до реакции от страна на двамата кандидати за президент. Тръмп беше категоричен: „Това са радикални леви луди и те трябва да бъдат спрени сега“. Байдън каза също толкова остри думи: „Искам да стане абсолютно ясно, че бунтовете не са протест, мародерството не е протест, това е беззаконие, просто и ясно, и тези, които го правят, трябва да бъдат преследвани.“ И двете страни побързаха да осъдят протестиращите, но според проучванията 97 % от протестите са били мирни, а насилието е идвало от полицаи и произраелски групи. 

С края на учебната година протестите изглежда отшумяват. Някои от тях спечелиха малки победи, но това със сигурност няма да доведе до прекратяване на войната. Когато Байдън беше попитан дали ще промени политиката си, той отговори с една дума „Не”. Ние обаче смятаме, че фактът, че толкова много хора са направили видим публичен протест срещу войната, сам по себе си е добър. Тези войни ще продължат. Войната в Украйна ще продължи, а в Палестина няма жизнеспособно решение. Считаме, че за много млади хора това ще бъде определящо събитие, може би определящото събитие за това поколение, събитие, в което те ще осъзнаят, че капиталистическата система не може да предложи нищо друго освен война и потисничество. 

Подобно на това, когато България имаше протести срещу войната в Украйна, разбира се, има такива, които искат да отклонят гнева на хората от ужаса на ситуацията в подкрепа на един или друг лагер във войната. Точно както казваме, че НАТО и Западът нямат какво положително да предложат в Украйна и няма какво да избираме между двете страни, ние също така не виждаме, че ръководената от Иран „Ос на съпротивата“ няма какво да предложи, освен продължаване на войната и терора. Това обаче не означава, че можем да пренебрегнем законния гняв на хората срещу ужасите на войната. От нас зависи да се застъпим за класово основано антивоенно движение. 

От нас зависи да се застъпим за класов отговор на войната. Защо казваме това? Казваме това, защото вярваме, че антивоенната политика ще стане ефективна само когато се сближи с борбите на работниците за защита на техните заплати и условия на труд. Стремим се да свържем въпроса за войната с ежедневието, защото вярваме в силата на масата от работещи хора да промени света към по-добро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *