Статии

Равнопоставеност за всички

Независимо дали става дума за сексизъм, расизъм, хомофобия, трансфобия или национализъм, ние от Конфликт последователно и категорично се обявяваме против всяка форма и всеки метод, използван за насаждане на антагонизъм между хората! Обявяваме се в подкрепа на класовото единство и заставаме срещу всеки опит за деление на работническата класа, използван от властимащи.
В този контекст, за нас Прайд е радикална демонстрация, на която маса от хора, обединени от общи ценности, скандират, размахват банери и провокират реакция у случайните минувачи. Не просто празник или тържество, а протест срещу дискриминацията, издигащ искане за равенство и приемственост спрямо всички.
Историята на Прайда потвърждава това. Той започва с бунтовете в Стоунуол през 1969 г. в Ню Йорк. Тези бунтове са протести на ЛГБТК+ хората срещу полицейското нахлуване в гей бара Стоунуол Ин. Те предизвикват ново движение за равнопоставеност на ЛГБТК+ хората.
В днешно време Прайд се е превърнал в платформа за така нареченото „розово изпиране“ (pinkwashing), или практика, в която се злоупотребява с куиър хората, чрез привидна подкрепа от страна на различни корпорации и политически организации,с обичайната цел – увеличаване на печалбата. Имайки предвид, че тези корпорации и политически организации се интересуват от своята лична и корпоративна изгода, същите експлоатират работническата класа, нейните интереси и вредят на околната среда, то би било лицемерно от наша страна да приемем тяхната „подкрепа“ към борбата на куиър движението и в същото време

да твърдим, че класовата борба обхваща всички социални въпроси.
Въпреки това, предвид консервативните и националистически нагласи в страната, както и атаките към ЛГБТК+ хора, смятаме, че е необходима видимост и гласност.
 Тъкмо поради това, на този Прайд излизаме, издигайки различна и обединяваща работническата класа позиция.
Ние сме против розовото изпиране!

Обявяваме се за солидарност и равнопоставеност за всички!
Вярваме, че промяната може да бъде постигната единствено чрез революция и обединяването на работническата класа, а не чрез леки или тежки реформи на капитализма.
На теория реформите са инструмент за подобряване на съществуващата система, но на практика те са ефективно средство за нейното запазване и възпроизводство. Затова и нямаме искания за законодателни реформи.
Що се отнася до еднополовите бракове, например, първо, ние от Конфликт не вярваме в брака като институция и, второ, смятаме, че най-съществената и необходима промяна е тази на общата ни информираност и отношението ни едни към други.
 Това означава, че не бихме излезли с искания за законодателни промени, но също така вярваме в това, че всеки би трябвало да има равни права с всички останали.

Ако еднополова двойка би искала да сключи брак, то това би било редно да е тяхно право също колкото и на една хетеросексуална двойка. Всички форми на дискриминация са политически избор: да се дехуманизира част от населението, за да се оправдае неравенството в богатството и правата.
Ако и вие се противопоставяте на тези идеологии, по този начин печелите съюзници в борбата за правата на всички работници. Не на розовото изпиране!
Не на дискриминацията!
Не на капитализма!
Не на войната!
Солидарност към всички!
Равенство за всички!
Обединение на работническата класа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *