Статии

Протести, стачки и недоволство: бюджетния сектор изправя рамене

Безсрочна стачка в НОИ? Протестни акции в архивите, стачна готовност в Български Пощи, КЗП и НСИ. Днес бе организиран и протест на работещите в спешна помощ на фона на серия от предупредителни стачки в държавни агенции в цялата страна… какво се случва в бюджетния сектор?

Нека първо проследим събитията.

Безсрочна ефективна стачка в НОИ и комисията за защита на потребителите готвят служителите в държавната администрация. Докато управляващите не намерят пари за 30% увеличение на заплатите им, служителите в двете институции се заканиха, че може да спрат работа. В протестна готовност са и работещите в Националната агенция за приходите, Агенция Пътна инфраструктура и Националният статистически институт. Символичен протест бе организиран в Архивите, където служителите разлепиха протестни плакати с искане за достойно възнаграждение за труда им. В протестна готовност са и работниците в Български Пощи. 

Припомняме, че края на Май служители на НОИ от цялата страна спряха работа за 1 час. Недоволството им е заради обидно ниските заплати. Те искат 30% увеличение със задна дата от 1 януари. Заканиха се, че ако не бъдат чути, ще обявят безсрочна стачка.

Работещите в НОИ-Варна напомниха, че заради инфлацията цените растат, а заплатите им не са увеличавани от години.

Росица Белева, НОИ-Варна: „Такава подигравка с нашия труд никога не е било.“

Гинка Петрова, НОИ-Варна: „Нашите заплати не отговарят на живота в момента. Не можем да се справим, и ние имаме семейства и деца.“

Предупредителната стачка бе организирана от КНСБ и КТ „Подкрепа“. Основните искания са за 30% увеличение на парите за заплати със задна дата от 1 януари и разпределяне на средствата след консултации със синдикатите.

Подобна е ситуацията и в НСИ. В края на миналата година заплатите в НСИ са увеличени с 11%. Сега средното възнаграждение там е 1000 – 1200 лева.

„Имаме една колежка, която е с 900 лева заплата брутна. Това е човек с висше образование. От 120 държавни администрации и агенции ние – НСИ по възнаграждение сме на 114 място“, заяви Рая Петрова – синдикалист.

Заради COVID пандемията заплатите на служителите в НСИ не са увеличавани през 2020 и 2021 година.

„Искаме минимално да ни се увеличат заплатите с около 400 лева на човек за всички. Искаме и да се увеличат средствата за издръжка на института. Сградата ни не се е ремонтирала, компютрите ни не са се сменяли от години“, заяви още Рая Петрова.

По-високи заплати искат и служителите в НАП, толсистемата, Агенцията за борба с градушките, селскостопанската академия и БНР.

Проектобюджетът за тази година предвижда 10% увеличение на заплатите, но само за служителите, чиито възнаграждения не са повишавани през миналата година. На този фон работници от държавните агенции готвят протести и стачки из цялата страна.

Служителите на Държавна агенция „Архиви“ също организират протест, за да защитят правото си на справедливо заплащане. Те настояват за 30% увеличение на заплатите, но проектобюджетът залага ръст от 10%.

„Последното вдигане на нашите възнаграждения беше в края на миналата година, но беше твърде символично.В ДА „Архиви“ вземаме заплати доста под средните за сектора в страната. В течение на години сме пренебрегвани, ние сме просто забравени“, поясни пред БНР Златка Мицова, главен експерт в отдел „Държавен архив“ – София.

Възнагражденията на архивистите са значително под размера на средната месечна заплата за София, изтъкна тя. „При нас недофинансирането е хронично, но тази галопираща инфлация го направи непоносимо.“

Отливът на кадри е значителен. Обучени, подготвени хора напускат в търсене на по-добри финансови условия. Няма и постъпване на желаещи да работят, описа ситуацията Златка Мицова. По думите ѝ това не може да осигури „жизнеспособността“ на тяхната работа и за целта се налагат управленски решения.

„Явно се изчаква хората да излязат на улицата, за да им бъде обърнато внимание.“

Златка Мицова съобщи за протестна готовност в цялата страна. 

Служители на дружеството „Български пощи“ също са в подготовка за ефективна стачка, която се очаква да доведе до спиране на работата в пощенските станции. Причината – ниското възнаграждение, както и лошите условия на работа. Въпреки стачната готовност на работещите в пощите, реалната подготовка за стачката обаче изглежда буксува от месеци.

Припомняме, че на 20 декември 2022 г. служителите в дружеството обявиха началото на своите протести. Техните искания все още остават нечути. 

В същото време учителите са готови на протест за по-високи заплати, ако гласуването на бюджета се забави. Учители са в готовност за протести, митинги и ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г., показва анкета сред тях на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Готовност за участие в протестни действия и митинги имат близо 65 на сто от запитаните, с 5 на сто по-малко са заявилите участие в ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г.

Причините за тази безпрецедентна активност в бюджетния сектор основно за две. Първата е тази, която в момента обединява всички работници в страната, а именно справянето с галопиращата инфлация. През последната година всеки работник в България получи ефективно около 20% намаление на заплатата. В същото време увеличенията, там където изобщо ги имаше, бяха крайно недостатъчни за да догонят инфлацията, което доведе до рязко обедняване на работническата класа в национален мащаб.

 Втората причина засяга само бюджетния сектор и тя е тази, поради която наблюдаваме протести и стачки именно в него, а не толкова в частния сектор, въпреки че той е не по-малко засегнат от инфлационния натиск върху заплатите. Тя е, че поради политическите рокади последните две години, традиционния процес на договаряне на заплатите в рамките на тристранното сътрудничество между държавата, синдикатите и работодателите, беше нарушен. Така от една страна имаме работниците и служителите в бюджетния сектор, които по правило са добре организирани, често със 100% членство в синдикални организации , и от друга липсата на активен административен механизъм, по какъвто казионните синдикати по правило предпочитат да договарят заплати и условия на труд. Така и работещи и синдикати се оказаха в непривичното за тях положение да трябва да организират борбата за достойно заплащане като истински синдикалисти – чрез протести, стачки и други индустриални действия на работното място. 

Въпреки че са на лице всички предпоставки за разгръщането на мащабна борба в бюджетния сектор, и въпреки стачната готовност на работещите, организацията изглежда буксува. Причините за това са дългогодишната пасивност на служителите, които нямат опит и традиция в защитата на заплатите и условията си на труд, както и откритата неприязън на казионните синдикати към колективните действия на работното място, където те се чувстват не на място, за разлика от кабинетите на властта където се чувстват като у дома си. Тази тежка ситуация всъщност представлява и голяма възможност, от която работещите трябва да се възползват. Нарушението на обичайния ред на административно договаряне отваря поле за действие и дава инициативата в ръцете на работещите. Те трябва да използват ситуацията за да се еманципират от тромавите синдикални структури и да изградят своята сила на работното място, която да им осигури капацитета да защитават своите заплати и условия на труд не само в тази извънредна ситуация, но и дългосрочно. Това може да стане чрез повишена активност в рамките на казионните синдикати – чрез гласуване за ефективни протестни и стачни действия и налагането на тези решения на ръководството на синдикатите, независимо дали те ги подкрепят или не. Може да стане и чрез организирането на паралелни структури на служителите, които да са готови да поемат инициативата за протести и стачки, когато синдикатите отказват да сторят това въпреки желанието на членовете си.

Едно е ясно – за да видим една истинска стачна вълна в сектора, като тези в бюджетния сектор във Великобритания и Франция, работниците ще трябва да излязат от зоната си на комфорт, да преодолеят собствената си пасивност, както и организираната пасивност на казионните си синдикати и да поемат инициативата в свои ръце. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *