Статии

Нито една повече! Призив за протест срещу насилието над жени

НитоЕднаПовече

В година, в която станахме свидетели на ужасяващ инцидент след ужасяващ инцидент, Kонкликт иска да отбележи 25 ноември като ден за борба срещу домашното насилие.
Kонфликт е работническа организация, чиято цел е развитието на класовото съзнание и обръщането на властовите отношения в предприятията и обществото като цяло. В това си качество ние често получаваме свидетелства от работнички, жертви на насилие или дискриминация на работното място, както и много които, за да избегнат натиска на партньорите си и да имат икономическа независимост, трябва да работят непосилни смени, или дори да емигрират в чужбина. Българският статистически институт потвърждава един тревожен факт: всяка пета жена вече е преживяла насилие от страна на партньора си, като този дял се увеличава при по-младото поколение – една трета от хората под 30 години вече са преживели домашно насилие.
Като организация, свикнала да изтъква силата на хората, за нас е трудно да се занимаваме с тема, в която засегнатите лица по дефиниция са жертви. Изкушаваме се да кажем, че това е въпрос на съдилища и само на съдилища. „Изрод бие жена си. Нека бъде съден“.
Проблемът е, че в повечето случаи тези мъже не биват съдени… или това се случва твърде късно. И така, какво правим с нашата така наречена солидарност? Достатъчно трудно е да признаем и осъдим насилието, на което са подложени жените на работното място. Тогава какво остава за случващото се зад затворените врати на дома?
Може би ключът се крие в статистиката, цитирана по-горе. Ако младото поколение казва, че е преживяло повече насилие от по-възрастното поколение, може би живеем в по-трудни времена. Но това несъмнено е и знак за поколение, което е склонно все повече да говори открито за това, което все повече отказва да приема: насилието над жени.
Всъщност домашното насилие не е нещо ново. То е резултат от властови отношения, които превръщат жените в обект на дома. Въпреки че на хартия жените вече са равни на мъжете, те отговарят за възпроизводството и поради това са разкъсвани между дома и работното място. В същото време, опитът ни в социалните и синдикалните борби ни показва, че те са по-активни от мъжете, когато става въпрос за защита на правата си. Нима мъжете нямат какво да защитават? В най-бедната страна в Европа се съмняваме в това. Може би просто жените възприемат солидарността като средство за съпротива, докато мъжете продължават да бъдат възпитавани в идеята, че могат да разчитат само на себе си.
Днес – 25 ноември – ние скърбим за жертвите и призоваваме за справедливост. Но на 8 март – и през останалата част от годината – напомняме на работещите мъже, че няма да стигнат далеч без другата половина на човечеството.
Заедно срещу насилието! Заедно за по-справедливо общество!

Елате пред Община Варна в 17:00 ч. на 25 ноември, Международният ден за борба срещу насилието над жените, за да покажем солидарност с всички момичета и жени, преживели или станали жертва на насилие!

Нека за пореден път ЗАЕДНО извикаме: НИТО ЕДНА ПОВЕЧЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *