Статии

Към организиране на истинско антивоенно движение във Варна

Всички твърдят, че са против войната. Всеки твърди, че е за мир. Разбира се, никой човек със здрав разум не би подкрепял клането и ужаса, които се случват днес в Украйна. Никой не мисли, или поне не казва, че повече кръв и смърт биха били нещо добро. 

Не е изненадващо, че повечето приказки за мир са съпроводени и с голяма доза лицемерие. На Запад говоренето за „мир“ е съпроводено с доставки на оръжие за Украйна. „Мир“ за Запада означава победа на Западния алианс. Означава продължаване на войната и „мир“ в гроба. 

За други „мирът“ означава поражение на Запада. Призивите за мир са тънък воал за това, което всъщност е подкрепа за Русия. Подобно на западните империалисти, тези хора виждат в „мира“ нещо, което трябва да се постигне чрез военна победа и още война. 

Нито една от тези страни не желае в действителност да сложи край на войната. И двете искат военна победа и в крайна сметка войната да продължи, докато я постигнат. Войните в Сирия и Йемен ни показват бъдещето, което подпалвачите на войната могат да предложат. В Сирия войната продължава вече дванадесет години, а в Йемен – почти десетилетие. Това е бъдещето, което предлагат и в Украйна. 

И така, какво е решението? Какво могат да направят хората, за да се борят за мир. Ние в Конфликт вярваме, че референдумът за неутралитет не е достатъчен. Дори и да пренебрегнем факта, че независимо дали събере достатъчно подписи или не, този референдум никога няма да бъде представен на обществеността, смятаме, че той пренебрегва реалното положение. 

България не е външен наблюдател в тази война. Като част от Алианса на НАТО тя е една от воюващите страни. Да бъдеш против войната означава да бъдеш против всички воюващи държави. Това означава да бъдеш срещу Америка, срещу Германия и Великобритания, срещу Русия, но и срещу България. 

Войната ще продължи, подобно на продължаващите войни в Близкия изток, докато не стане твърде скъпа за воюващите страни. Когато говорим за цената на войната, имаме предвид не само загиналите в същинската военна зона, но и по отношение на работниците, които плащат разходите за войната на вътрешния фронт. 

Войната оказва все по-голям икономически натиск върху всички работници. В целия свят инфлацията достигна най-високата си стойност през този век. Високите цени на пшеницата принуждават бедните хора в много страни да гладуват. Навсякъде се препоръчват все по-строги мерки за икономии, като например пенсионната реформа във Франция. Начинът, по който работниците могат да се противопоставят на войната, е като се борят срещу мерките, които ни принуждават да плащаме за нея. 

Ние не сме всички заедно в това. Не става въпрос за това всички българи да се противопоставят на войната заедно. Неотдавна България наложи спиране на вноса на зърно от Украйна. Казват ни, че това е добре за България. Ако се вгледате в подробностите обаче, ще видите, че това е така, защото евтиният внос на украинска пшеница води до твърде ниски цени на зърното. 

Както във всички държави, и в България има разделение на класи. От една страна са едрите земевладелци, които ще получат по-големи печалби, от другата сме всички останали, които ще плащаме по-високи цени за хляба. Няма общ интерес. Борбата срещу войната е борба срещу това да бъдеш принуден да плащаш за нея. Борбата за това жизненият стандарт на работниците да не бъде подкопан от инфлацията. Едрите земевладелци, които искат по-скъп хляб, не са част от тази борба. 

Ние вярваме, че това, което може да спре войната, е обикновените работещи хора да откажат да воюват в нея и да откажат да плащат за нея. Считаме, че настоящите масови стачки в Германия, а напоследък и във Франция и Обединеното кралство, са част от този процес. Войната се води на домашния фронт в страните участнички, а не само в Украйна. Докато улиците на Бахмут са бойните полета на империалистите и от двете страни, то на работните места както в западните страни, така и в Русия откриваме бойните полета на работническата класа и на тези, които се противопоставят на войната. Тези битки вече са започнали на запад, но тепърва предстои да започнат в България. Няма готови рецепти как да изградим борбата си срещу войната тук. Ето защо, на 21.05  ви каним да дойдете на среща и да обсъдим възможните стратегии и тактики на съпротива срещу войната: адрес ул. Драгоман 3, 16:00 ч. 

2 thoughts on “Към организиране на истинско антивоенно движение във Варна

  1. Първото нещо, което искам: Разпускане на НАТО! Варшавския договор се разпусна, НАТО обаче не! Излъгаха един такъв като нас, миротворец, Горбачов!

    1. То хубаво НАТО ще го разпадаме, обаче агресора е Русия.Ако го нямаше НАТО нищо нямаше да спре руският империализъм да потопи в кръв източна и южна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *