Статии

Комюнике от Франция

Докато в България е трудно да се забележи съществуването на левица, във Франция нейното присъствие е осезаемо… дори прекалено осезаемо, според властта. Социалната криза, която се превърна в политическа криза, дава повод за словесно наддаване в някои водещи медии, особено от страна на министъра на вътрешните работи -Жералд Дарманен. Обсебен от това, което той нарича „ултралевица“, той я вижда навсякъде, действаща в сянка и готова на всяка цена да свали правителството.
За да се противопостави на тази кошмарна визия, Жералд Дарманен не се поколеба да обяви извън закона екологичната асоциация Les soulèvements de la terre, след като организацията участва в протеста срещу улавянето на вода от частни предприемачи в Сент-Солин.

Той не се поколеба да атакува и едно старо, признато от всички сдружение – Лигата за правата на човека, като постави под въпрос субсидиите, които получава от общността.
Въпреки това, както посочва Изабел Сомие, социолог, специалист в областта на политическото насилие във Франция, разузнавателните служби са по-загрижени за заплахата от страна на крайната десница, която, за разлика от левите е по-склонна да напада хора, отколкото имущество. Така, макар че през последните години са разбити десет структури на крайната десница, министърът предпочита да разгласява заплахата от страна на крайната левица. Не е толкова лесно да се говори за ситуацията в крайната десница, когато тя сега представлява 25% от електората.
В Kонфликт имаме друга теория: в очите на министъра и на правителството, собствеността е по-важна от хората. Понякога дори изглежда, че жертвите на терора на крайната десница не са толкова за оплакване, колкото горките боклуци, запалени по време на протестите срещу пенсионната реформа в Париж, чиито образи се показват по телевизията. „Говорите глупости, ще ни кажете, властта просто е загрижена за въглеродния отпечатък на тези отпадъци!“
Добре, нека да бъдем честни и да поставим нашите обвинения под съмнение. Въпреки това не можем да не сме загрижени за терора, законен, разбира се, тъй като идва от полицията – на един другар, който сега е между живота и смъртта. Оставяме последната дума на френските му приятели:

“Докато нашият другар Серж се бори като лъв, за да запази живота си.
който държавата се опитва да му отнеме, ставаме свидетели на нова вълна
на насилие, този път от страна на медиите, които се опитват
да го представят като човек, който трябва да бъде законно убит. Днес,
той все още е в кома с животозастрашаваща прогноза. Ние изразяваме нашата солидарност също и с Микаел и с всички, които са били подложени на
полицейско насилие.

Думите на държавата се повтарят неуморно по основните буржоазни медии
за да се създаде необходимия профил на врага, който те искат да се преборят. Димната завеса не издържа на десетките
разкази от първа ръка, които възстановяват фактите. Жандармерията е използвала
гранати, за да нарани демонстрантите и съзнателно възпира своевременното оказване на първа помощ, дори когато това означава те да бъдат оставени да умрат.

Тайните служби разпространяват криминалните досиета на Серж сред
редакциите на всички основни информационни агенции, за да наложат
полицейската гледна точка и да очернят това, което сме ние. Ние няма да се забавляваме
тук, като разнищваме всяка от умишлено изопачените полицейски
версии. Това би означавало да вярваме, че може да има някаква истина в идващата от хранилищата на държавата медийна пропаганда. Серж, като революционен борец, е участвал в продължение на години с цялата си решителност в различни класови борби срещу нашата експлоатация,
винаги загрижен за разширяването, укрепването и победите на работниците.

Защото, да, ние не можем да се примирим с настоящия крах.

Призоваваме всички, които го познават, да говорят със своите приятели и другари
за това кой е той. Но винаги трябва да помним едно нещо: Серж, в борбата, винаги отхвърляше стратегията на властта да разделя „добрите“ бойци от „лошите“. Ние сме с него на тази линия.

Във вторник, в сърцето на движението срещу пенсионната реформа във Франция, хора от цял свят поеха инициативата да
да покажат своята солидарност. Получихме и много послания от другари
от други страни. Сърдечно им благодарим и ги приканваме да продължат и
да укрепват борбата. Вече са планирани и други инициативи и ние
призоваваме солидарните да се присъединят към тях и да ги умножат,
във Франция и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *