Статии

Какво означава Европейската зелена сделка?

Европа се захранваше с въглища. Миналия месец писахме за голямата стачка на миньорите в Обединеното кралство през 1984-85 г. През 1922 г. във Великобритания е имало 1,2 милиона миньори. Днес броят им е едва 360 души. Опустошенията, причинени във въгледобивните райони, унищожиха живота на цяло едно поколение. Днес, 40 години по-късно, въпреки правителствените обещания за подпомагане на бившите миньори при „преквалификацията“, статистиката говори истината. Проучванията показват, че в бившите минни райони на 100 жители се падат 55 работни места в сравнение със средните 73 за страната и 86 работни места на всеки 100 души в Лондон. Здравословното състояние е по-лошо от средното за страната, а продължителността на живота е по-ниска. 

Унищожаването на човешкия живот не се ограничава само в Англия. Навсякъде на континента се разказва същата история. Отидете в бившите въгледобивни селища във Франция, Белгия и Испания и ще чуете същата история. Това не е само исторически феномен. Днес в света има около 2,7 милиона миньори, като 400 000 от тях работят в мини, които трябва да бъдат затворени през следващите десет години. Експертите прогнозират, че до 2050 г. ще бъдат съкратени един милион души. В Китай има най-голям брой миньори на въглища в света – 1,5 милиона. Само за провинция Шанси се предвижда закриването на 240 000 работни места. 

Днес на въгледобива се гледа като на нещо отживяло времето си. Европейският „зелен курс“ планира да направи Европа „въглеродно неутрална“ до 2050 г. Това ще доведе до огромна загуба на работни места в страните, изключително в Източна Европа, които все още зависят от въглищата. В Полша се очаква да бъдат закрити до 41 000 работни места, а в Чехия, Румъния и България – по около 10 000. Въпреки че се говори за някакъв вид „Фонд за справедлив преход“, който да помогне на работниците, засегнати от тези закривания, миньорите е добре да си спомнят, че подобни схеми бяха обещани в Обединеното кралство. Четиридесет години по-късно пълният им провал се вижда от горната статистика. 

Изглежда ясно, че животът на работещите хора се балансира с необходимостта да се спаси планетата. Има много хора, които ще кажат, че цялото това нещо с глобалното затопляне е само медийна шумотевица и трябва да продължим да работим независимо от това. Ние не вярваме в тази идея. Глобалното затопляне е доказан факт. Онези, които искат да отрекат щетите, които капитализмът нанася на планетата, обикновено са финансирани от онези, които печелят от унищожаването на планетата. Винаги е възможно да платиш на някой от научната общност да каже какво е добро за твоя бизнес, точно както през 60-те години на миналия век цигарените компании намериха учени, които да кажат на хората, че пушенето е здравословно. 97 % от учените, изследващи околната среда, обаче са съгласни, че хората причиняват глобалното затопляне и изменението на климата. Това е без съмнение. Нашата икономическа система унищожава планетата. 

И така, каква е позицията на Конфликт по отношение на Европейската зелена сделка? Макар да признаваме, че планетата е изправена пред екологична катастрофа, ние не вярваме на Европейския съюз и не вярваме, че той има някакъв жизнеспособен план за спасяване на околната среда. Плановете на ЕС се изготвят от правителствата и големия бизнес. Годишните конференции на ООН за климата, които съвсем наскоро се проведоха в Дубай, са добър пример за това кой управлява тези неща. На конференцията присъстваха 34 делегати, които са милиардери, като една четвърт от тях са направили парите си в „силно замърсяващи индустрии“, и 2456 лобисти на изкопаеми горива. Не е изненадващо за чии интереси се грижат и те със сигурност не са тези на работниците, чиито работни места са застрашени. 

Миньорите в източноевропейските страни, чиито работни места са застрашени, са в трудна ситуация. В крайна сметка тези работни места си отиват. Със сигурност след 25 години тук няма да се добиват въглища, а може би и много по-малко. Много хора, политици от всички страни и синдикати ще им кажат лъжи. Ще се говори много за независима България, за национален суверенитет и за това, че трябва да имаме независима политика, която не се определя от Брюксел. Целта ще бъде по-скоро да се получат гласовете на миньорите, отколкото да се спасят техните работни места. Ние от Конфликт подкрепяме борбата на миньорите да се защитят от тези атаки.

Никой не иска да види как в тази страна настъпва абсолютното опустошение, което се случи с минните райони на запад. Насърчаваме работниците да се противопоставят на тези планове, не само въз основа на типичния начин на правене на бизнес, но и да се стремят към най-добрия възможен резултат, който може да бъде постигнат чрез обединяване и организиране с други работници и използване на лостовете им за влияние, вместо да се задоволяват с малки отстъпки в синдикалните преговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *