Статии

Какво означава да сме срещу войната?

Текст от листовката, която разпечатахме и разпространяваме по антивоенните протести и събития във Варна.

● Да сме за победа на Украйна и НАТО или за победа на Русия и Путин не е антивоенна позиция. Това е подкрепа за една от страните в конфликта и подкрепа за войната по принцип. Обикновенните украинци и руснаци не искат война. Война искат високопоставените лица в Русия, Украйна и НАТО. Да сме срещу войната означава да не подкрепяме нито една от страните в нея, а да застанем на страната на народите и от двете страни и тяхното желание за мир. 

НИТО ПУТИН, НИТО НАТО! 

● Не сме неутрални! Не можем да сме неутрални докато милиони са избивани и прогонвани от домовете си. Не трябваше да сме неутрални когато това се случваше в Донбас през 2014­та, не можем да бъдем неутрални и днес, когато това се случва в Киев, Мариопул, Харков и Херсон. Вместо неутралитет ние трябва да заемем активна позиция срещу войната. Това означава: 

­ Противпоставяне на изпращането на оръжия за войната! 

­ Противпоставяне на дехуманизацията на врага, която тече по мейнстрийм медиите. 

­ Подкрепа за антивоенните движения в Русия, Украйна и в другите страни 

­ Подкрепа за войниците и от двете страни на конфликта, които отказват да се бият. 

НЕ СМЕ НЕУТРАЛНИ. НИЕ СМЕ СРЕЩУ ВОЙНАТА! 

● Днес всички ние вече плащаме за тази война. Най-засегнати са работниците. Инфлацията и покачването на цените намаляват реалните заплати на работещите. С продължаването на войната тези “странични ефекти” от войната ще се увеличават все повече. Работниците са най-­засегнати, но също така те са тази социална група, която има силата да промени нещата. Вече станахме свидетели на спонтанните стачки в индустриалната зона на Пловдив, по време на които стотици работници излязоха за да защитят заплатите си срещу инфлацията. В същото време виждаме мобилизацията на докерите в Италия и железничарите в Гърция, които отказаха да товарят оръжия за Украйна. В Русия и Беларус работници извършват саботажи срещу военното производство и военната логистика. Всички тези действия, наред с много други, ни показват как работниците могат не само да защитават заплатите и условията си на труд, но и да заемат активна антивоенна позиция, намалявайки способностите на военните машини на своите държави да продължават войната. 

ПОДКРЕПА ЗА СТАЧКИТЕ И САБОТАЖИТЕ СРЕЩУ ВОЙНАТА И ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЕФЕКТИ ОТ НЕЯ! 

kon-flikt.org

One thought on “Какво означава да сме срещу войната?

  1. Този текст е показателен. Само в ПРОПУСНАТА Украйна, няма никаква съпротива срещу войната. Аз съм против тази Украйна. Ако не се прочисти и очовечи- демитализира и денацифицира, тя направи и ще предизвика още по страшна войни. Руснаците закъсняха с цели 8 години и сега им е трудно. Представете си какво ще стане, ако чакаха оше 8 години!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *