Статии

Еднополови бракове в Гърция

На 15. февруари 2024 г. в Гърция станаха законни еднополовите бракове. Това е първият случай, в който православна държава приема подобно законодателство. Всички онези, които твърдяха, че подобно нещо никога няма да се случи тук, защото хората в православните страни няма да го приемат, се провалиха в предсказанията си, зрелищно.

В крайна сметка еднополовите бракове ще пристигнат и в България, както и в други страни от ЕС. Може би правителствата ще се опитат да замъглят въпроса за „брака“, като първо приемат някакво решение за граждански съюзи, но в крайна сметка това ще се случи. Каквото и да казват тези, които се противопоставят, в крайна сметка е неизбежно.

През следващите години ще се изпусне много пара по протести срещу еднополовите бракове. Църквата, консерваторите и традиционалистите ще протестират, че настава краят на цивилизацията, каквато я познаваме, наред със смъртта на „истинската“ България. И все пак те ще дойдат, въпреки всички неистови крясъци. Това ще бъде още един повод националистите да се опитат да съберат политическа подкрепа по начина, по който са изигравали подобни карти в миналото, като например с Истанбулската конвенция, еврото и Шенгенската конвенция. В крайна сметка ще се приеме. Десет години по-късно повечето от нас ще погледнат назад и ще се чудят за какво е била цялата тази суматоха.

И така, какво е мнението на Конфликт по този въпрос днес? Първо, искаме да уточним, че сме против дискриминацията във всичките ѝ форми. Ние сме против дискриминацията на ЛГБТИ+ хората. Ние сме против дискриминацията срещу жените. Ние сме против дискриминацията срещу ромите. Има две причини за това. Първо, защото сме против дискриминацията сама по себе си. Второ, защото тя разделя работническата класа и улеснява шефовете в това да държат работниците на мястото им.

Днес, за да се води ефективна борба срещу постоянните атаки, които се извършват срещу заплатите и условията на труд, е необходимо да се обединят възможно най-много работници. По-трудно е да се направи това, когато работниците сме настроени срещу малцинствените групи сред нас. Не става въпрос само за това как вярваме, че хората с различна сексуална ориентация не трябва да бъдат дискриминирани. Става дума и че вярваме, казано много грубо, че издевателствата над ЛГБТК+ хората поддържат ниски заплати и че шефовете се смеят, когато работниците се бият помежду си.

Последното не ще рече, че скоро ще видите членове на Konflikt да стоят по ъглите на улиците, за да събират подписи, които да предадат на правителството. Не, няма да ни видите. Ние не разглеждаме политическата дейност по този начин. Ние не виждаме задачата си като събирачи на подписи, които кротко да предадем на правителството.

За нас политиката е нещо различно от действията на политическите партии или от цирка, който се разиграва в парламента. Става дума за обикновените работещи хора, които да предприемат действия в свой собствен интерес. Политиката не е нещо, което е извън ежедневието ни. Тя не е нещо, което други правят вместо нас, а което правим за себе си. Ние не откриваме роля за себе си в политическия спектакъл. Няма да водим кампания за еднополовите бракове по същия начин, по който няма да водим кампания срещу плоския данък. Не така виждаме това, което правим.

Ние вярваме в политиката, основана на класовата борба. В крайна сметка вярваме, че класовата борба обхваща всички социални въпроси. Иначе казано, тя не е просто икономическа борба, а отваря вратата към всички социални проблеми.

Едно от нещата, които смятаме, че е важно да правим, обаче, е да се противопоставяме на всякакви опити за разделяне на работническата класа. Да се опитваме да посочваме какви политически игри се играят, кой ги играе и защо. Това важи както за сегашната истерия срещу имигрантите, така и за бъдещата истерия, която ще имаме по отношение на еднополовите бракове, веднъж щом пристигнат в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *