Статии

Движим ли се към трета световна война

Ирански дронове нанасят удари по Израел, а ударите на израелски дронове върху Иран създават опасен прецедент. Разбира се, трябва да е абсолютно ужасяващо за обикновените хора, въвлечени в това насилие. В по-голям мащаб обаче ситуацията е още по-опасна. Размяната на удари носи заплахата от регионална война и дори опасността от Трета световна война.

Първо нека да разгледаме какво се случи. На 1 април израелски въздушен удар беше нанесен срещу иранското посолство в Дамаск, Сирия. Той уби 16 души, включително двама цивилни, но предимно ирански военни, сред които двама генерали. Не е необичайно Израел да атакува Иран. Израел подкрепя бунтовнически групи в Иран, те убиха ирански ядрени учени, атакуваха ирански войски в Сирия и атакуваха ирански кораби. Разбира се, Иран прави подобни неща като Израел. Те спонсорират палестински въоръжени групи, подкрепят ливанската Хизбула в борбата й срещу Израел, организират атаки срещу израелски граждани и посолства и атакуват израелски кораби.

В този контекст всичко изглеждаше както обикновено. Това, което направи тази атака различна, беше, че Иран твърди, че тъй като е тяхно посолство, това е атака на тяхна „суверенна територия“. Разбира се, Израел е атакувал истинска иранска земя и преди. Това, което изглежда беше различно този път, е, че Иран реши, че ще отвърне на удара, като изстреля ракети и дронове директно срещу Израел. Това е нова стъпка. Иран никога досега не е нападал пряко територия на Израел.

На 13 април Иран отговори. Тяхната атака включваше повече от 130 дрона, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети, изстреляни от самия Иран, както и от Ирак, Ливан и Йемен. Това беше най-големият удар с дроните досега. В крайна сметка обаче причини много малко щети. В зависимост от това на кого вярвате, между седем и девет ракети са ударили израелски въздушни бази. Няма загинали, но седемгодишно момиче е тежко ранено.

Израел твърди, че е прихванал 99% от ракетите. С помощта на САЩ, Обединеното кралство, Франция и Йордания атаката беше осуетена. Смята се, че американските самолети са унищожили 80% от ракетите, преди дори да достигнат израелското въздушно пространство. Това изглеждаше като голям успех за американските военни и пълен провал на Иран.

Не се случи точно така. Иран изглежда играеше много внимателна игра. Иран твърди, че е предупредил Америка седемдесет и два часа предварително за атаката. Америка отрича, но представители на различни страни, включително членката на НАТО Турция, казаха, че са били информирани. Трудно е да се повярва, че американците не са били информирани. Дори и иранците да не им бяха казали директно, човек би очаквал, че турците са ги информирали. С подобно предварително предупреждение не е изненадващо, че Израел успя успешно да се защити срещу атаката.

Иран обяви, че атаката „може да се счита за завършена“. Смята се за успех. За тях това бе начертана линия в пясъка. На Израел беше показано, че не може да действа безнаказано и че Иран може да отвърне на удара, ако прекрачи червената линия. Израел отвърна на удара и Иран съобщи за експлозии във военни съоръжения в Сирия и Ирак, както и в самия Иран, но не обвини директно израелците.

Тогава изглежда, че всичко е свършило. Светът се отдръпна от непосредствената заплаха от мащабна регионална война. Това обаче не е повод за успокоение. Напрежението между Израел и Иран остава, като навлязохме в нов етап от конфликта, където пряката война между двете страни изглежда по-възможна. Израел все още убива палестинци в Газа и все още подготвя атаката си срещу последната крепост на Хамас в Рафа. Докато САЩ публично критикуваха поведението на някои израелски военни части, току-що гласуваха още 26 милиарда долара военна помощ за Израел.

Ситуацията в Газа все още не е решена и има много хора в израелската държава, които смятат, че трябва да се изправят срещу Хизбула в Ливан. Хизбула е много по-сериозен противник за израелците от Хамас. В последната война през 2006 г. те успяха да удържат израелските сили. Въпреки че в настоящия конфликт те изстреляха няколко ракети, се смята, че имат запаси от до 120 000 модерни ракети, което е значително повече от повечето държави. Заплахата от конфронтация все още съществува.

Докато това се случваше, САЩ също приеха пакет от военна помощ от 61 милиарда долара за Украйна и още 8 за съюзниците от Югоизточна Азия. Въпреки че изглежда, че за момента сме избегнали Третата световна война, ескалацията към война все още продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *