Статии

Гордост – защо не сме с фанатиците

Отново е юни и е време за ЛГБТ прайд. Очакваме много оплаквания, вариращи от напълно фанатични твърдения, че „това не е естествено“, до по-фини „защо трябва да го правят публично?“ или „в наши дни е законно, защо демонстрират?“. Разбира се, ще има някакъв контрапротест, „Марш за семейството“ „в защита на традиционните семейни ценности“, каквито и да са те. Ние няма да се присъединим към истерията.
Ако трябва да сме честни, не ни интересува дали това е естествено или не. Естественото за човешките същества е да живеят в малки семейни групи от около 30 души. Има много „неестествени“ неща, които правим всеки ден. Те варират от живота в градовете, през пътуването със самолет, до животоспасяващите операции. Пеницилинът, който се използва днес, със сигурност не е естествен, но въпреки това чуваме много малко оплаквания за това. Дали е естествено, или не, а много зоолози са доказали, че хомосексуалността е широко разпространено явление в животинското царство, всъщност не ни интересува.
В Конфликт ние сме против дискриминацията. Ние сме против всички форми на дискриминация, независимо дали тя е основана на раса, религия, пол или сексуалност. Ние сме против това по две причини. Първата причина е, че ние вярваме, че това е погрешно. Не смятаме, че е нормално да плащате на някого по-малко пари, защото е жена. Не смятаме, че е нормално хората да се дискриминират циганите, и не смятаме, че е нормално да се тормозят гейовете. Втората причина е, че това разделя работническата класа. Конфликт е за единство на работниците в борбата срещу шефовете. Как може да сте обединени, ако мразите един колега, защото е с различен цвят от вашия, друг – защото се моли в петък вместо в неделя, а трети – заради този, когото иска да обича.

Що се отнася до това защо хората искат да „правят това на публично място“, те едва ли правят див секс по улиците на София. Това, което те всъщност правят, е малък парад и пускане на музика, като нито едно от двете не е абсолютно ужасно да се прави на публично място и всъщност е нещо, което много от нас правят постоянно. Макар да е вярно, че днес хомосексуализмът е законен, все още има много неща, които не са. Все още не е законно гейовете да сключват брак, с всички проблеми, които това може да предизвика за нормалния семеен живот. Както казахме, по принцип не харесваме хората да бъдат дискриминирани и смятаме, че такива елементарни неща като възможността да посещаваш близките си, когато са неизлечимо болни в болница, нещо, което е отказано на хора, които не са членове на семейството, не е нещо ужасно да искаш.

Първата прайд демонстрация в София се проведе през 2008 г. и беше посрещната от контрапротест на бивши нацисти и футболни хулигани, които дори замеряха демонстрантите с коктейл „Молотов“. Може би сега нещата се случват по-добре, но миналата година във Варна банди футболни хулигани скандираха на висок глас заплахи за насилие срещу протестиращите. Едва ли можем да обявим, че няма физически заплахи, да не говорим за дискриминация за тези, които са избрали да обичат „неправилния“ човек.
Поради всички тези причини, както и поради много други, тази година или която и да е друга година няма да се присъединим към фанатиците, които се оплакват или протестират срещу хората, които са решили да прекарат един ден на слънце и да се забавляват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *