Кои сме ние?

КОИ СМЕ НИЕ?


Ние сме група работници, които вярват, че силата за еманципацията на всички е в работническата класа. Поотделно имаме широк политически опит в различни леви и работнически организации в Европа, Близкия изток и Америка, а като група се запознахме по време на организационната ни дейност в Автономната Работническа Организация (АРК) в България. След като напуснахме АРК, решихме да създадем нова група, за да играем активна роля в класовата борба и да започнем дискусия както тук в България, така и в международен план за това как работниците могат да се борят и да побеждават днес. Ние вярваме, че основният фокус на класовата борба е работното място. Не вярваме обаче, че класическите синдикати играят положителна роля в тази борба. Вместо тях ние настояваме за контрол на работниците върху собствените им борби, независим от синдикатите и политическите партии.

Подкрепяме създаването на автономни групи на работното място, които да организират борбата. Ние се обявяваме за класово единство и се противопоставяме на всички мерки, които шефовете използват, за да разделят работническата класа. Както на работното място, така и в обществото като цяло ние сме абсолютно против всички методи, използвани за разделяне на работническата класа, като сексизъм, расизъм, хомофобия и национализъм.

Този сайт е замислен като инструмент за създаване на дискусия сред борбените работници в България, в целия регион и другаде по света. Той си поставя за цел да разпространи нашия опит в борбите на работното място и уроците, които сме научили от тях, но по-важното – да инициира дискусия за това как да продължим напред и да действа като катализатор за действие.

Това, което искаме да направим, е да разберем какво представляват трудът и работническата класа днес и да преосмислим методите на организация на работното място. Искаме да разберем слабите страни на класовата борба, но също така и силните страни, и как тези силни страни могат да бъдат използвани за преодоляване на слабите.

Това не е задача, с която малка политическа група от хора може да се справи сама. За нас е важно хората да правят нещо повече от това да четат. Искаме да започнем по-широка дискусия, в която нашите читатели, колеги и симпатизанти да споделят собствения си опит в борбата на работното място, и заедно да изработим по-добри стратегии за действие, както на страниците на този уебсайт, така и чрез срещи и събрания на живо. 

info@kon-flikt.org

Ние категорично отхвърляме широко наложената в днешното общество идея, според която всички сме обединени и работим заедно в името на нациоаналното благо. Интересите на работниците и шефовете не са едни и същи. Те са абсолютно противоположни.

Този уебсайт е субективен и представлява интересите на работническата класа. Вместо да си затваряме устата и да правим това, което казват шефовете, ние се обявяваме за класов конфликт. Именно този конфликт ни позволява да поставим на първо място интересите си като работещи хора. Именно този конфликт дава възможност на работниците да поемат контрола върху собствения си живот и да представят визията си за свят, в който имат значение не парите, а хората.

Това, което искаме ние, не е същото като това, което искат нашите работодатели. Ние няма да живеем и работим само за да печелим повече пари. Няма да жертваме здравето си, само за да направим собствениците по-богати.

Конфликтът е това, което се случва, когато работниците казват „не“ на обичайния ред, когато стачкуват и правят демонстрации, но също и когато се съберат на работа и кажат на шефа, че „не“ няма да останат допълнителни часове след работа, без да им се плаща.

Конфликтът е това, което се случва, когато хората се опитват да си върнат част от контрола върху собствения си живот. Конфликтът е радикална визия, която ни изкарва от ролята на пасивни зрители и превръща всеки един от нас в реален участник в собствения му живот. Конфликтът предлага не само малки подобрения и реформи, а в последна сметка един нов свят, който следва да бъде спечелен.

Нека разпалим конфликта.